dilluns, 19 d’octubre del 2009

Característiques del text

Les característiques del text són les qualitats que té un escrit/discurs quan actua eficaçment en una situació comunicativa.
Les característiques poden ser descriptives o prescriptives:
1) Descriptives: són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algún aspecte lingüístic (coherència, cohesió, adequació).
- Adequació: el grau d'adaptació d'un discurs o d'un text a la seva situació comunicativa tenint en compte la varietat dialectal i el registre (formal, informal, específic, menys específic...)
- Coherència: propietat del text que selecciona la informació important de la que no n'és, i a més a més, estableix una relació lògica (o no contradictòria) entre les diferents parts d'un discurs, tenint en compte l'estructura d'aquell text.
- Cohesió: conjunt de relacions o vincles de significat (connectors) que s'estableixen entre diferents elements o parts del text i que permeten al lector/oïent interpretar-los amb eficàcia.

2) Prescriptives: són les que determinen o marques normes d'ús (correcció, variació)
- Correcció: es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística. En el nostre cas és l'IEC (Institut d'Estudis Catalans)
- Variació: es refereix als trets estilístics i expressius d'un escrit d'acord amb determinats valors socials (ex.: repetir paraules, hem decidit entre tots que està "malament").

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada