dimecres, 18 de novembre del 2009

VISITA A SANT ROC


Avui hem visitat Sant Roc amb la Montserrat Alguacil. Al principi, la guia ens ha estat explicant en una sala les característiques del barri. El barri té dues escoles públiques i una concertada, un institut, una escola per a gitanos, metro, tramvia, escola d'adults, residència per a la gent gran, ambulatori, mercat, biblioteca, centre cívic, casal cívic, residència de malalts físics, bombers, escola oficial d'idiomes, CAP, etc.
Sant Roc ha sigut sempre un barri castigat per les drogues (sobretot la cola) i això ha provocat molts problemes a nivell escolar (absentisme, pares a la presó...). Ara s'està remodelant tot el barri, que està delimitat per cinc torres.
A l'any 62 va arribar una gran onada de població gitana, i després va arribar una altra onada d'immigrants pakistanesos, indis, sudamericans, xinesos i rumanesos. Això va provocar malestar entre la gent que vivia al barri des de feia anys, i van començar a marxar cap a altres barris (La Salut, per exemple).
Al barri hi ha la fundació Ateneu Sant Roc. És una associació que funciona per assemblea i té 8 persones contractades. Participen 14.500 persones aprox. i funciona per comissions. Disposa de 55 educadors i hi ha 17 talleristes i 408 voluntaris. Hi ha, a més, alumnes de pràctiques. Funciona de 9 a 22-23 hores. Al matí, hi ha:
1) Formació global humanitària (destinada a dones gitanes per formar-se una mica)
2) Maternoinfantil (bebès i mares molt joves, entre 14 i 16 anys)
3) Ludoteca (servei gratuit a totes les escoles sempre i quan els professors s'impliquin)

A la tarda, hi ha:
1) Cursets per a dones més normalitzades
A partir de les 5 de la tarda, els nens més desafavorits (són normalment els nens d'entre 5 i 8 anys) del barri van al centre i es renten les mans, la cara, berenen, i van amb talleristes que els hi fan classes d'informàtica o els ajuden a fer els deures, etc. A partir de les 8 de la nit, alguns nens i nenes que viuen en situacions molt precàries es dutxen.
Hi ha, a més, diferents grups, com ara: de gralla, comerç just, medi ambient, etc.
Els divendres hi ha esplai destinat a qualsevol nen que visqui al barri. Es fan colònies i casals tant a l'estiu com a l'hivern.

Elements a destacar:
1) barri amb població desafavorida.
2) Risc de marginació social molt elevat.
3) Treball en xarxa (el voluntariat és una part fonamental). Una entitat sola no pot fer res, treballa amb totes les institucions.
4) Suport a l'escolarització.
5) Guarderia abans d'entrar a l'escola
6) Esplais.
7) Els projectes són de tot el territori, no cada entitat concreta.
8) Es treballa amb instituts.

Després de tota aquesta informació, hem anat a visitar l'Ateneu, sens dubte una mostra claríssima de tot l'esforç que ha realitat molta gent per tirar endavant el barri. A més, hem donat una volta pel barri acompanyats encara de la guia i hem pogut veure el canvi que està patint.
Esperem que d'aquí uns anys poguem oblidar-nos del Sant Roc actual, i poguem parlar d'un barri nou, exempt totalment de gent en condicions de pobresa o marginació social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada